Pistruii: ce sunt și cum le atenuezi aspectul?

Pistruii au fost întotdeauna subiect de discuție, cine îi are nu știe cum să-i acopere, cine nu-i are poate își dorește să aibă. În tot restul anului, dar mai ales pe perioada verii îi vedem pe tenul bronzat. Mie personal îmi plac la nebunie și mi se pare că arată natural și sexy, însă atâta timp cât nu-i posed, nu pot decât să caut lucruri interesante despre ei și să-ți propun rețete pentru a le atenua aspectul.

  • În perioada medievală, pistruii la femei erau considerați semne pentru a depista vrăjitoarele. Această părere nu era valabilă în cazul bărbaților. Femeile care aveau pistrui erau declarate posesoare de vrăji și partenerele răului.
  • Pistruii reprezintă porțiuni mici de piele cu producție crescută de melanină.
  • Sunt două feluri de pistrui. Cei mai comuni sunt cei maro deschis (efelidele) care pe timpul verii devin mai închiși la culoare și pe timp de iarnă se deschid. Al doilea fel (lentiginele) sunt cei care apar din cauza vârstei, cunoscuți ca “pete pigmentare”. Aceștia din urmă nu își schimbă culoarea din cauza expunerii la soare.
  • Pistruii apar cel mai des pe față, brațe, piept, spate sau zone care sunt expuse la soare.
  • Pistruii sunt moșteniți genetic, în strânsă legătură cu nuanța tenului și a părului. Ai observat că pistruii apar mai mult la persoanele roșcate, șatene sau brunete? Niciun bebeluș nu se naște cu pistrui, ei se activează în urma expunerii la soare.
  • Pistruii indică sensibilitatea pielii la soare și dublează protecția solară pentru că închid nuanța tenului. Aplică întotdeauna o cremă cu protecție solară, indiferent de anotimp. Vara se recomandă o cremă cu factor 50, iar în restul anului o cremă cu SPF minimum 25. Pentru siguranță dublată, vizitează medicul dermatolog o dată pe an.
  • Nu toate persoanele cu părul roșcat au pistrui, ci undeva la 80%.

Cum le atenuezi aspectul?

În cazul în care vrei să le mai atenuezi culoarea, îți las mai jos câteva sfaturi:

  • Pătrunjelul este cunoscut pentru tratarea pistruilor, are proprietăți de albire și un conținut mare de calciu, potasiu, vitamina C și magneziu. Un alt ingredient natural care ajută este lămâia. Amestecă pătrunjelul într-un blender pentru a obține sucul. Amestecă sucul cu o cantitate egală de zeamă de lămâie și aplică pe tenul curat. Timpul de acționare este de 10-15 minute. Clătește cu apă călduță și tapotează cu un prosop curat.
  • Pistruii vor deveni mai puțin sesizabili dacă aplici de 2-3 pe săptămână suc de aloe vera.
  • Masează zonele cu pistrui cu vitamina E uleioasă înainte de somn. Acest proces ajută la hidratarea și elasticitatea pielii, dar și atenuarea pistruilor.
  • Sucul de ceapă este eficient pentru tratarea petelor și implicit al pistruilor. Taie o ceapă si presează ușor zona cu pistrui.
  • Mierea de albine reduce producția excesivă de melanină și pigmentarea pielii.
  • Laptele bătut exfoliază blând pielea fără a o irita, îmbunătățește elasticitatea și o face mai catifelată. Înmoaie o dischetă demachiantă în lapte bătut și aplică pe față de două ori pe zi.

Secretul pielii frumoase este Beauty Help, un nutricosmetic care redă fermitatea, elasticitatea și luminozitatea pielii din interior. Petele pigmentare sunt atenuate, iar pielea este hidratată din interior. Cu Beauty Help, tinerețea fără bătrânețe nu mai este doar o poveste!

Ai întrebări legate de îngrijirea tenului sau de machiaj? Lasă-ne întrebarea ta în comentarii la acest articol, iar Irina Mincă, make-up artist și beauty consultant, îți va răspunde aici sau într-un articol viitor!