De ce nu trebuie să traumatizezi punctele de pe nas?

Atunci când te privești foarte aproape în oglindă ai tendința de a extrage acele puncte vizibile de pe nas? Crezi că sunt puncte negre? Faci o mare greșeală! Acestea pot fi filamente sebacee, care sunt absolut normale și apar în mod natural pe piele. Toți le avem și chiar sunt benefice pentru piele. Așa că, nicidecum, nu trebuie să scapi de ele. Vom explica în continuare rolul filamentelor sebacee, de ce nu trebuie îndepărtate și care este diferența dintre comedoane (puncte negre) și filamente sebacee.

Ce sunt filamentele sebacee?

Filamentele sebacee sunt mici tuburi cilindrice de culoare alb-gălbuie, care pot fi observate la nivelul porilor, mai ales în zonele unde activitatea glandelor sebacee este crescută, cum ar fi nasul, pomeții, bărbia. Ele sunt prezente la femei și bărbați deopotrivă, însă pot fi mai vizibile în cazul persoanelor cu pori dilatați și predispuse la ten gras (exces de sebum). Filamentele sebacee se formează pe structura unui fir de păr, prin acumularea mai multor straturi de celule cornoase, un amestec de bacterii din microflora cutanată și lipide sebacee, potrivit unui articol publicat în Archives for Dermatological Research.

În cazul în care filamentele sunt extrase, porii se umplu din nou în termen de 30 de zile. Cu cât vei încerca să elimini mai des aceste filamente, cu atât vei traumatiza mai mult porii, care se vor dilata pe măsură, iar leziunile vor deveni ireversibile. Așadar, orice metodă de extragere ai aplica, oricât de mult ai apela la exfoliere, nu vei scăpa de acele mici firișoare de grăsime.

Ce este sebumul?

ilustratie-straturile-pielii

În structura pielii se află mii de glande minuscule, numite glande sebacee, care produc o substanță uleioasă numită sebum. Dacă ai tenul gras, trebuie să știi că glandele sebacee sunt responsabile pentru asta. Ele sunt hiperactive, adică secretă o cantitate de sebum în exces, fenomen numit seboree. Excesul de sebum poate să apară pe fondul unei predispoziții genetice și din cauza tulburărilor hormonale. În condiții normale, rolul glandelor sebacee este acela de a menține pielea hidratată și suplă. Dar în cazul seboreei, glandele sebacee se pot înfunda, devenind mici rezervoare de infecții. Astfel se formează comedoanele sau, în termeni nemedicali, coșuri, puncte negre.

Filamente sebacee vs puncte negre

Spre deosebire de filamentele sebacee, care sunt complet inofensive pentru piele, punctele negre apar prin acumularea de sebum, care se solidifică, formând un fel de dop ce astupă porii. Sebumul natural albicios se oxidează, devenind brun sau negru, ceea ce reprezintă așa-numitele puncte negre.
Punctele negre sunt leziuni solitare pe piele, în timp ce filamentele sebacee sunt asemenea unor firișoare distribuite uniform pe anumite zone de piele grasă: nasul, bărbia. Punctele negre au nuanțe de gri până la maroniu, în timp ce filamentele sunt alb-gălbui, uneori cafeniu. Punctele negre se pot suprainfecta, determinând apariția coșurilor inflamate și a acneei. Filamentele sebacee nu se asociază cu acneea. Cu o condiție esențială: să nu fie extrase în repetate rânduri, pentru că acțiunile traumatizante duc la hiperactivarea glandelor sebacee și de aici se intră în cercul vicios al acneei. De aceea, dacă te-ai gândit să utilizezi acele benzi sau măști pentru extragerea punctelor negre de pe nas, ar fi bine să faci un pas înapoi din fața oglinzii și să te gândești că nu vei face decât să extragi filamentele sebacee, care oricum se refac, și să te predispui la acnee.

Acneea este cea mai frecventă afecțiune a pielii, care apare dintr-o asociere de mai mulți factori: interni (predispoziție genetică, tulburări hormonale, carențe nutriționale) și externi (dezechilibrarea microbiomului cutanat, aplicarea în exces a metodelor de exfoliere a pielii, utilizarea unor substanțe comedogene).

Vrei să scapi de acnee? Beauty Help reface pielea din interior!

Ai probleme din cauza porilor dilatați? Tenul tău este predispus la apariția punctelor negre sau acneei? Beauty Help, nutricosmetic premium, te ajută să-ți recapeți pielea frumoasă și sănătoasă. Datorită ingredientelor sale active, Beauty Help repară țesuturile pielii din interior, nu doar maschează imperfecțiunile. Ajută la normalizarea secreției de sebum, matifiază și uniformizează pielea, contribuie la refacerea țesutului cutanat de la nivel celular și estompează petele lăsate de acnee.

Beauty Help se administrează sub formă de shake sau în amestec cu iaurt, suc natural sau ceai. Se recomandă o doză de 15 g pe zi, dimineața înainte de masă. Rezultatele sunt sigure și rapide. Efectul de micșorare a porilor și tonifiere a pielii se observă după primele 2-3 săptămâni de administrare.

Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/130839
  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1271924/
  • livestrong.com/article/546911-difference-between-blackheads-sebaceous-filaments/