Ritualuri de frumusețe de pe mapamond

Frumusețea este căutată și dorită în toate colțurile lumii, chiar dacă este percepută diferit în funcție de cultura și chiar religia fiecărei țări. De aceea, și ritualurile de înfrumusețare variază în funcție de tradițiile din anumite regiuni ale globului, în funcție de climă, de plantele și fructele din acele locuri. De pildă, în țările tropicale sunt utilizate în mod curent metode de exfoliere a pielii cu nucă de cocos și băile cu infuzii florale. În schimb, în ținuturile Africii de Nord predomină îngrijirea corpului cu ulei de argan. În unele țări din Asia, cum ar fi Japonia și Coreea, arta de a fi frumoasă se transmite din generație în generație. Dar nici femeile din Europa nu se lasă mai prejos. Franțuzoaicele, renumite pentru eleganță și rafinament, consacră mult timp și resurse importante îngrijirii personale. Și româncele au motive de mândrie, întrucât se situează pe primele locuri la capitolul frumusețe în Europa.

În cele ce urmează vă invităm într-o călătorie în jurul lumii pentru a descoperi cele mai interesante secrete de frumusețe.

Anglia: apă cu lămâie

Te-ai întrebat vreodată de unde a pornit cea mai renumită băutură detoxifiantă: apa cu lămâie? Se pare că englezii nu sunt doar mari consumatori de ceai, ci și de apă cu lămâie. Mai exact, apă caldă cu lămâie. Pasionați de curele detox, mulți britanici obișnuiesc să bea dimineața o ceașcă de apă caldă cu sucul de la o jumătate de lămâie și o linguriță de miere. Acest remediu stimulează funcția detoxifiantă a ficatului și rinichilor. Or, detoxifierea este una dintre cele mai importante acțiuni pentru menținerea frumuseții.

Franța: îngrijire fără compromisuri

Îngrijirea pielii, părului și unghiilor reprezintă un adevărat cult pentru franțuzoaice. Ele nu se abat sub nicio formă de la rutina zilnică de îngrijire a pielii: nu se culcă niciodată fără să își curețe tenul și fără să aplice o cremă hidratantă. Nu trebuie să uităm însă că franțuzoaicele pun mare preț pe calitatea stilului de viață, în care dieta mediteraneană se află la loc de cinste. După cum bine știm, pielea beneficiază de nutriție din interior, iar regimul mediteranean, bogat în fructe, legume colorate, pește, ulei de măsline, furnizează vitamine, minerale, proteine și grăsimi prețioase pentru frumusețea pielii și starea de bine a întregului organism.

Atunci când vine vorba despre îngrijirea unghiilor, aceasta este făcută săptămânal, în stilul simplu și delicat „french manucure”.

Maroc: ulei de argan

Bogat în acizi grași omega 6 și omega 9, vitaminele A și E, uleiul de argan – extras din semințele arbustului de argan, originar din Maroc – este utilizat datorită proprietăților antioxidante și hidratante. Acest ulei se remarcă prin capacitatea sa extraordinară de a reface bariera hidrolipidică a pielii, fiind util pentru tratarea rănilor și a bolilor dermatologice, cum ar fi eczemele, psoriazisul, acneea. Timp de secole, femeile din Maroc au folosit uleiul de argan pentru înfrumusețare și tratarea diverselor probleme ale pielii. Ritualul tradițional de îngrijire constă într-o baie fierbinte de o jumătate de oră, urmată de exfolierea pielii cu un burete din fibre naturale și aplicarea pe tot corpul a uleiului de argan. Acesta hidratează pielea, stimulează regenerarea celulară și previne îmbătrânirea precoce. Uleiul de argan este recomandat și pentru tratarea părului uscat și lipsit de vitalitate, precum și a unghiilor casante.

Japonia: armonie și puritate

În cultura japoneză, simbolul frumuseții feminine este tenul ce atinge perfecțiunea, trăsăturile armonioase și pielea de o puritate incredibilă. De altfel, japonezele sunt renumite pentru pielea ca de porțelan, tradiție menținută din vremea gheișelor, care trebuiau să aibă pielea albă, netedă, uniformă. Ce secrete se mențin în cultura niponă de astăzi? În primul rând, majoritatea femeilor nu se expun la soare. Se știe că expunerea la raze ultraviolete reprezintă una din principalele cauze ale îmbătrânirii precoce. Apoi, trebuie precizat că femeile din Japonia preferă produsele de îngrijire blânde, naturale, emulsiile fluide și albe. Unul dintre ingredientele principale este orezul. Pudra de orez este folosită ca exfoliant blând pentru ten.

Coreea: îngrijirea tenului se învață de la 6 ani

În Coreea există unele dintre cele mai complexe ritualuri de frumusețe din lume. Nu este de mirare că femeile din această regiune consacră chiar și o oră, o oră și jumătate pe zi îngrijirii pielii. Nu mai puțin de 14-16 produse aplică, dimineața și seara, coreenele pe piele, cu scopul de a avea o înfățișare perfectă, un ten proaspăt, luminos și fără riduri. Potrivit culturii populare coreene, „nu există femei urâte, ci doar femei leneșe”. Îngrijirea zilnică a tenului se ridică la rang de artă și se transmite de la mamă la fiică începând chiar de la vârsta de 6 ani. Iată cum procedează, în mod obișnuit, o coreeană pentru demachierea feței. Prima etapă: se masează fața cu o cremă grasă, preț de câteva minute, insistând pe bărbie, obraji, tâmple, frunte, cu mișcări de jos în sus, efectuate cu podul palmelor. Masajul va permite curățarea în profunzime și relaxarea mușchilor feței, mai ales după o zi grea. A doua etapă: curățarea feței cu apă și săpun sub formă de gel sau cremă. Este o etapă indispensabilă pentru eliminarea impurităților și a cremei aplicate anterior. A treia etapă: aplicarea unei creme sau loțiuni care să hrănească și să hidrateze tenul. Aceste trei etape sunt recomandate și în Occident, dar puține femei le respectă cu sfințenie dimineața și seara, așa cum fac cele din Coreea.

România: Beauty Help, noul trend în domeniul frumuseții

Ești preocupată de frumusețe? Care este secretul tău? Împărtășește-ne din experiența ta într-un comentariu la acest articol. Iar noi îți împărtășim secretul frumuseții care vine din interior, secret pe care multe românce deja l-au aflat. Se numește Beauty Help, un produs inovator de frumusețe, care se consumă sub formă de shake. Beauty Help conține acid hialuronic, colagen, coenzima Q10, resveratrol, fitoceramide, vitaminele C și E, astanxantină, MSM. Sunt ingrediente premium, incluse în nutricosmeticele de lux, care asigură o îngrijire profundă a pielii, au efect anti-aging, hidratează pielea, redau fermitatea și elasticitatea pielii, contribuie la estomparea petelor și la micșorarea porilor.

Include Beauty Help în ritualul tău de frumusețe! Savurează în fiecare dimineață un shake delicios Beauty Help de căpșuni sau Beauty Help de ciocolată.

Surse:

  • madame.lefigaro.fr/make-up-soins/corps-cheveux-make-up-ces-rituels-qui-font-tourner-la-planete-beaute-041114-82483
  • psychologies.com/Beaute/Visage/Soins-du-visage/Articles-et-Dossiers/Beaute-les-rituels-coreens-nous-inspirent
  • aufeminin.com/tendances-beaute/rituels-beaute-du-monde-d29629.html