Ce este astaxantina și cum te ajută să-ți păstrezi frumusețea?

Betacaroten, licopen sau luteină… Este foarte posibil să-ți fie cunoscute aceste noțiuni. Știi că sunt substanțe naturale din diverse fructe și legume, că fac parte din familia carotenoizilor și că au proprietăți antioxidante remarcabile. Dar despre astaxantină ai auzit? Cu aceasta îți vom face cunoștință în rândurile ce urmează. Astaxantina este tot un carotenoid, un pigment natural responsabil de culoarea roșiatică a algelor Haematococcus pluvialis. Acest pigment este atât de puternic încât se găsește și în carnea viețuitoarelor acvatice care se hrănesc cu alge roșii: somon, creveți, crabi, homari, krill (mici crustacee nevertebrate).

Astaxantina, scut anti-îmbătrânire

Dar cum a ajuns astaxantina să stârnească interesul în industria frumuseții? Pe măsură ce înaintăm în vârstă, au loc modificări la nivel celular, din cauza cărora celulele noastre își pierd din capacitatea de a se apăra împotriva oxidării. Or, îmbătrânirea înseamnă de fapt oxidare, „ruginire”. Fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanți existenți în natură, oamenii de știință au descoperit că astaxantina are o capacitate extraordinară de a lupta împotriva îmbătrânirii. Studii publicate în Journal of Nutrition and Metabolism dovedesc că astaxantina poate reduce stresul oxidativ și inflamația cronică. Tot secretul stă în puterea astaxantinei de a combate radicalii liberi din organism. Radicalii liberi sunt produși ca urmare a stresului oxidativ, fiind asociați cu accelerarea procesului de îmbătrânire, creșterea riscului de apariție a cancerului și a altor boli degenerative. Cercetătorii au ajuns la concluzia că astaxantina acționează împotriva radicalilor liberi de 6000 de ori mai puternic decât vitamina C, de 800 de ori mai tare decât coenzima Q10, de 550 de ori mai intens decât vitamina E. Ca atare, beneficiile astaxantinei asupra frumuseții și sănătății sunt uimitoare:

 • Reduce ridurile și estompează petele „de bătrânețe”.
 • Îmbunătățește fermitatea și textura pielii.
 • Protejează pielea din interior de efectele razelor ultraviolete.
 • Crește nivelul de energie și îmbunătățește atenția și concentrarea.
 • Susține rezistența fizică și recuperarea după efort.
 • Contribuie la protejarea vederii și articulațiilor.

Știați că?

Cea mai mare concentrație de astaxantină se găsește în mușchii somonilor. Astaxantina este substanța datorită căreia acești pești sunt capabili să depună un efort uriaș, aproape imposibil de imaginat. Pentru a-și depune ouăle, somonii înoată în amonte, prin râuri învolburate și trecând peste cascade, timp de peste 7 zile, 150 de kilometri, fără oprire. Cercetătorii susțin că rezistența uimitoare a somonilor se datorează unui singur lucru: astaxantina. De altfel, și la oameni, un studiu publicat în International Journal of Sports Medicine (noiembrie, 2011) a dovedit că suplimentarea cu astaxantină este o soluție naturală pentru creșterea nivelului de energie, refacerea mușchilor după efortși creșterea rezistenței lor.

Astaxantina, un antirid dovedit științific

Astaxantina a apărut sub forma suplimentelor alimentare încă de la începutul anilor ’90. Din păcate, astaxantina nu a devenit la fel de faimoasă pentru proprietățile sale ca betacarotenul sau licopenul. Nu se cunosc motivele, dar în orice caz nu pentru că acțiunea sa antioxidantă nu ar fi la fel de spectaculoasă ca a altor carotenoizi. Mai nou, însă, oamenii de știință au început să-și îndrepte atenția și către astaxantină, fiind studiate mai ales efectele asupra aspectului pielii.

Într-un studiu japonez, publicat în Acta Biochimica Polonica (2012), au fost incluse 30 de femei, cu vârste între 20 și 55 de ani, care au primit o doză zilnică de 3 mg de astaxantină (extrasă din alga Haematoccocus pluvialis). În completare, participantele au trebuit să aplice pe față, în fiecare dimineață, 1 ml de astaxantină. După ce protocolul a fost urmat timp de 8 săptămâni, cercetătorii au constatat că femeile respective au beneficiat de o îmbunătățire vizibilă a aspectului pielii: reducerea ridurilor, estomparea petelor, hidratare optimă.

Într-un alt studiu, întreprins de aceeași cercetători japonezi, au fost incluși 36 de bărbați, care au primit o doză zilnică de 6 mg de astaxantină, timp de 6 săptămâni. Rezultatele au fost pozitive și în cazul bărbaților. Și ei s-au bucurat, ca și femeile, de atenuarea semnelor pe care trecerea timpului le lasă asupra chipului tuturor.

Ambele studii demonstrează că astaxantina extrasă din alga Haematococcus pluvialis ajută atât femeile, cât și bărbații să-și mențină frumusețea și sănătatea pielii.

Astaxantina, protecție solară din interior

După cum bine se cunoaște, betacarotenul, licopenul și alți carotenoizi au un rol crucial în reducerea efectelor negative ale razelor solare. Dar nu sunt singurii! Astaxantina protejează, de asemenea, pielea împotriva ultravioletelor, poluării sau frigului. Radiațiile ultraviolete și poluanții din atmosferă sunt vinovați de deteriorarea barierei hidrolipidice a pielii. Ca urmare, pielea devine uscată, ternă și cu un aspect nesănătos. Reducând inflamația și radicalii liberi, astaxantina ajută la menținerea unui nivel optim de hidratare a pielii și la stimularea refacerii din interior după expunerea la soare, arată un studiu publicat în Journal of Dermatological Science, ediția din mai 2010.

Beauty Help, formulă complexă de frumusețe

Astaxantina este unul dintre ingredientele premium din Beauty Help, primul produs multifuncțional de frumusețe. O doză zilnică de Beauty Help conține 1 mg de astaxantină, care împreună cu ceilalți nutrienți de calitate: colagen, acid hialuronic, resveratrol, vitaminele C și E, ceramozide, coenzima Q10 și MSM asigură o îngrijire profundă a pielii, părului și unghiilor. Formula unică Beauty Help are un efect susținut de „beauty from inside” (frumusețe din interior), deoarece hrănește și regenerează de la nivel celular pielea de pe întreg corpul.

Surse:

 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22428137
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219323
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21984399
 • draxe.com/astaxanthin-benefits/
 • huffingtonpost.com/suzy-cohen-rph/astaxanthin_b_2750910.html