Resveratrolul, elixirul tinereții din boabele de struguri

Soarele este neiertător cu pielea dacă nu ai grijă să te protejezi. Razele ultraviolete grăbesc îmbătrânirea pielii, iar după fiecare toamnă poți vedea cu ochiul liber cum bronzul lasă loc ridurilor și petelor pigmentare. Știai însă că există o substanță cu o capacitate extraordinară de a ajuta organismul din interior în lupta anti-aging? Este vorba despre resveratrol, așa-numita moleculă a tinereții, devenită celebră odată cu descoperirea fenomenului „French Paradox” („paradoxul francez”).

Resveratrolul, „molecula longevității”

Resveratrolul este cel mai puternic antioxidant natural din categoria polifenolilor, care poate fi găsit în peste 70 de specii de plante. Dar cele mai cunoscute surse de resveratrol sunt strugurii, fructele de pădure, alunele și vinul. În natură, resveratrolul ajută la protejarea plantelor de raze ultraviolete, contaminare cu fungi și alte microorganisme din mediul extern. Cea mai importantă cantitate de resveratrol se află în coaja sau pielița strugurilor, în special cei roșii.

Resveratrolul a început să fie numit „molecula longevității” după ce oamenii de știință au demonstrat că această substanță prelungește speranța de viață a unor organisme vii și specii de animale, după cum arată două studii publicate în revista Nature („Small molecule activators of sirtuins extend Saccharomyces cerevisiae lifespan” – 2003 și „Sirtuin activators mimic caloric restriction and delay ageing in metazoans” – 2004). Cum acționează resveratrolul în susținerea longevității? În studiul „Sirtuins: the „magnificent seven” function, metabolism and longevity”, citat în Annals of Medicine, 2007, autorii explică faptul că resveratrolul favorizează longevitatea printr-un mecanism asemănător cu restricția calorică, și anume modularea expresiei genetice a sirtuinelor. Sirtuinele sunt o familie specială de enzime care influențează durata de viață a celulelor, repararea ADN-ului celular, sensibilitatea la insulină, metabolismul lipidic și alte procese celulare.

Știați că?

În ultimii ani, resveratrolul a fost studiat în aproape toate domeniile medicale, iar rezultatele sunt încurajatoare în diverse boli. Astfel s-a dovedit că resveratrolul oferă protecție împotriva bolilor neurodegenerative, cardiovasculare, diabetului, cancerului.

Cum luptă resveratrolul împotriva îmbătrânirii?

Îmbătrânirea pielii este un proces natural care reflectă daunele produse de radicalii liberi de-a lungul timpului. Când corpul nostru utilizează oxigenul, el produce în mod natural radicali liberi care atacă celulele. Acest proces se numește stres oxidativ. Cum celulele noastre sunt supuse permanent stresului oxidativ, mai devreme sau mai târziu, toți începem să experimentăm primele semne ale îmbătrânirii. În plus, acțiunea nocivă a stresului oxidativ este cu atât mai mare cu cât înaintăm în vârstă și mai ales dacă suntem expuși unor factori agresivi din mediul extern: raze ultraviolete, poluare, fum de țigară.

Să nu uităm că radicalii liberi intervin în reducerea cantității de colagen din piele, ceea ce conduce în mod clar la apariția ridurilor. Tot stresul oxidativ se face vinovat de creșterea factorilor inflamatori care contribuie la îmbătrânirea pielii.

Resveratrolul este unic printre antioxidanți întrucât are cea mai mare capacitate de a combate stresul oxidativ, afirmă un studiu publicat în Journal of Drugs in Dermatology din 2013. Resveratrolul ajunge în profunzimea nucleului celulei, susținând ADN-ul în procesul de reparare a daunelor provocate de radicalii liberi.

Resveratrolul, scut contra razelor ultraviolete

Pe lângă fotoîmbătrânire, expunerea la soare este o cauză majoră pentru cancerele de piele și leziunile precanceroase (keratoza actinică). Cu toate că, în general, oamenii știu că trebuie să se protejeze de soare, incidența cancerului de piele și a altor probleme legate de expunerea la raze ultraviolete este în creștere. Acest lucru a generat un interes enorm în vederea găsirii unor abordări alternative pentru a limita efectele produse de ultraviolete. Dintre antioxidanții naturali studiați în acest scop, resveratrolul s-a dovedit unul dintre cei mai eficienți agenți fotoprotectori. În acest sens, un raport prezentat în revista de specialitate Photochemistry and Photobiology, martie-aprilie 2008, arată că, pe de o parte, resveratrolul oferă fotoprotecție celulelor normale, iar pe de altă parte, crește eficiența radioterapiei în cazul celulelor canceroase.

Într-un alt studiu prezentat în publicația Mutation Research, aprilie 2005, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin afirmă că utilizarea unor suplimente alimentare cu efect fotoprotector în asociere cu aplicarea unor creme cu factor de protecție constituie o strategie eficientă pentru reducerea fotoîmbătrânirii pielii și a incidenței cancerului de piele.

Știați că?

La începutul anilor ’90, o serie de studii publicate în prestigioasa revistă științifică The Lancet explică de ce populația din Franța este ferită de boli cardiovasculare, în ciuda unui consum crescut de grăsimi saturate de origine animală, implicate în dezvoltarea aterosclerozei. Francezii au însă obiceiul de a bea un pahar de vin roșu (doar unul!) la masa de prânz. Or, vinul roșu este cea mai bogată sursă de resveratrol – substanța minune care are puterea de a proteja inima și vasele de sânge.

Beauty Help, doza zilnică de frumusețe!

Beauty Help, nutricosmetic premium, îți furnizează o doză zilnică de 40 mg de resveratrol, care te ajută să îți protejezi pielea de razele ultraviolete, de acțiunea dăunătoare a toxinelor și poluării, să previi iritațiile cutanate și îmbătrânirea precoce.

Acțiunea resveratrolului este potențată de vitaminele C și E, prezente de asemenea în formula multifunțională Beauty Help.

În formula complexă Beauty Help mai sunt incluse următoarele ingrediente premium: colagen bioactiv hidrolizat, acid hialuronic, fitoceramide, coenzima Q10, astanxantină, MSM.
Beauty Help te ajută să descoperi frumusețea care vine din interior!

Beauty Help te ajută să fii admirată și să arăți spectaculos chiar și fără machiaj!

Surse:

  • ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3060966/
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12939617
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15254550
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17701476
  • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24301240
  • dermatologytimes.modernmedicine.com/dermatology-times/news/resveratrol-longevity-molecule
  • draxe.com/all-about-resveratrol/
  • articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/05/27/resveratrol-boosts-brain-blood-flow.aspx